Tens com a molt un minut, em van dir tan bon punt vaig acceptar d’intervenir en aquest acte. Un minut! Com m’ho faré, vaig pensar, per traslladar en nom meu i dels meus alumnes el més profund agraïment a tot l’equip de la fundació Uszheimer, a les persones que atenen i als seus familiars?
Immersos com estem en uns temps en els què els professionals de l’educació tenim més preguntes que respostes sobre quin paper hem de jugar en la formació dels nostres alumnes, les experiències viscudes als centres de la fundació, ens assenyalen clarament el camí. Tot compartint memòries, vàrem aprendre qui era Alois Alzheimer i la seva pacient Auguste Deter, vàrem endinsar-nos en les complexes estructures del cervell humà, vàrem descobrir com n’era d’important l’hipocamp en la preservació de la memòria, així com els interrogants que la neurologia encara té sobre el paper de les proteïnes beta-amiloide i tau en el desenvolupament d’aquesta malaltia.
És molt possible que, hores d’ara, no tots els meus alumnes recordin aquests continguts conceptuals. Però no tinc cap dubte que tots sense excepció, no hauran oblidat les profundes i perdurables lliçons apreses. Diu el professor Sebastià Serrano, reconegut lingüista i expert en teoria de la comunicació, que els dos gestos més pròpiament humans, resultat del treball més refinat i exquisit de l’evolució biològica, són l’abraçada i el somriure. Només cal conèixer-vos, amics i amigues d’Uszheimer, per constatar quanta raó té el professor Serrano. Sou mestres del somriure, de l’abraçada, de la paraula amatent, de l’acompanyament amorós, de la tendra fermesa, de tot això que, al capdavall, ens fa genuïnament humans. Compartir memòries amb vosaltres, amb les persones que ateneu i amb els seus familiars, es ha fet més humans, millors persones. Vet-ho aquí el gran aprenentatge que ens heu regalat. Moltíssimes gràcies!
Que per molts anys pugueu seguir sent nexe d’unió entre les persones a qui el maleït Alzheimer els ha robat la memòria i aquells nois i noies que tot just ara, estan començant a construir la seva. De tot cor, llarga vida a la fundació Uszheimer!
Aquestes són les paraules que en Tomàs Padrosa, professor jubilat de l’insitut Quatre Cantons, va dir d’aquest projecte a l’acte de celebració dels 20 anys de la Fundació Uszheimer, celebrat el passat 13 d’abril de 2023 al Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona https://www.youtube.com/watch?v=5OPGBYDGZFQ
Aquest any, continuem amb aquesta tasca de sensibilització amb l’Institut Ferran Tallada i comptem amb la col·laboració de l’Ajuntament de Barcelona.
Paraules de Tomás Padrosa hora/minut 01:06:46