Quan en el 2002 es va iniciar el projecte educatiu de la Fundació Uszheimer es va apostar per una qualitat de servei diferenciador que donés resposta a una realitat social que afecta milers de persones: el treball d’intervenció psicoeducativa de persones afectades d’una malaltia neurodegenerativa. Aquest projecte també incloïa la sensibilització comunitària, que contemplava el treball amb infants i adolescents.
La Fundació Uszheimer sempre ha estat sensibilitzada pels grans beneficis que genera la relació intergeneracional entre les persones que pateixen alteracions de caràcter cognitiu i els adolescents en l’àmbit d’aprenentatge, d’educació en valors i d’adquisició d’habilitats comunicatives i socials.
L’any 2007, la nostra entitat ja va fer un programa de sensibilització i intercanvi entre alumnes del CEIP Estel de Molins de Rei i persones amb la malaltia d’Alzheimer. Amb “l’excusa” de fer una obra de teatre es va donar l’oportunitat als alumnes de primària de conèixer la realitat de les demències.
Durant el curs 2011-12 i amb assessorament del Consorci d’Educació de Barcelona i de la facultat de Pedagogia de la UB, es va realitzar una experiència pilot d’intervenció social de caràcter intergeneracional amb els instituts Joan Brossa i Josep Pla, ambdós de Barcelona, i que convidava els alumnes a construir unes caixes de memòria.
Des d’aleshores, aquest projecte amb metodologia d’aprenentatge i servei pren el nom de “Compartint memòries”. Els alumnes fan un aprenentatge sobre què són les demències a partir d’unes sessions formatives a l’aula per paral·lelament, posar en pràctica un servei, en forma d’encàrrec, dirigit al col·lectiu que acut regularment a un dels centres de la nostra entitat.
El projecte Compartint memòries entra a formar part de l’oferta de projectes de Servei Comunitari del Departament d’Educació. Des del 2012 fins al moment actual, cada curs l’entitat ha col·laborat amb algun centre educatiu en què el seu alumnat participa amb un alt grau de satisfacció tant per part de les persones grans, com dels alumnes i dels familiars. A Barcelona, en el 2024, aquest projecte s’ha fet amb l’Institut Escola Projecte i l’IES Caterina Albert, amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona.
L’educació és fonamental i on comença tot. Cada vegada que fem un “Compartint memòries” estem convençuts que contribuïm a conscienciar i sensibilitzar a les generacions més joves de l’impacte de les malalties neurodegeneratives, mentre sabem que donem més vida a la gent gran. Iniciatives com aquesta són claus per apropar-se a l’Alzheimer des del respecte, la implicació, l’empatia i la solidaritat.
ARTICLE PUBLICAT al diari El Jardi de Sant Gervasi