És important tenir present que la nostra actitud té un impacte primordial sobre el nostre benestar emocional, i malgrat que sembli un concepte molt clar i de consciència absoluta, molts cops no ens adonem de la nostra actitud davant els diferents àmbits de la nostra vida diària.

Davant les demències, està clar que hi ha situacions que no podrem canviar, però també és rellevant saber que segons com nosaltres enfoquem la nostra resposta davant la situació que se’ns presenta, afectarà d’una manera o d’un altre a la nostra salut.

Quan rebem un diagnòstic d’Alzheimer, tant per a la família com per a la persona afectada genera por, desconeixement i neguit de com podrà avançar la malaltia. En comptes de tancar-nos en banda, negar la realitat i no reaccionar davant la por que ens genera, hem de tenir una actitud positiva i proactiva, i buscar eines que ens ajudin a afrontar la situació, com per exemple participar en grups de suport, on veure que altres persones també estan passant pel mateix; un espai on poder sentir-te segur, on puguis intercanviar emocions i puguis compartir pensaments i vivències personals, com també escoltar-ne d’altres, que alleugerin la por i et donin l’oportunitat d’aprendre d’altres experiències viscudes per altres persones.

D’aquesta manera també aprendre’m sobre la malaltia, i si ens informem i coneixem pel que estem passant, la presa de decisions és molt més senzilla, i el camí a seguir és molt més clar i segur, per a poder evitar estats d’estrès i ansietat; és vital diferenciar entre tenir una actitud positiva davant la realitat i enganyar-nos a nosaltres mateixos, fent-nos falses expectatives del que viurem en un futur.

Ser positius durant tot el procés de la malaltia ens pot ajudar a ser optimistes, i malgrat conèixer la realitat per la qual estem passant, afrontar-la amb positivitat. Ens permet elevar les nostres expectatives vitals en l’àmbit de qualitat de vida, i poder agafar amb més ganes aquells petits moments que podem gaudir tant personalment com en família, per exemple potser abans no                      gaudíem tant d’un dia d’excursió familiar, o bé un dinar amb els fills, o potser començar algun hobby que fins ara no havíem tingut les forces ni les ganes per començar. En definitiva, del que es tracta és d’afrontar la vida amb una actitud positiva, ja que ens anima emocionalment i activament a poder adoptar hàbits de vida saludables i a tenir una relació tant intrapersonal com interpersonal sana.

ARTICLE PUBLICAT  al diari El Jardi de Sant Gervasi