En l’àmbit de la salut, la preocupació per la salut cerebral està creixent. Cada vegada més persones modifiquen el seu estil de vida per millorar el benestar. Centres cívics, casals de la gent gran i casals de barri ofereixen activitats per satisfer les inquietuds d’un públic adult major que vol envellir de manera saludable. Un fet que crida l’atenció és que la majoria dels participants són dones. Però, per què passa això? Potser perquè saben que la seva esperança de vida (85,97 anys) és superior a la dels homes (80,26 anys), i busquen prevenir possibles trastorns. Això les porta a adoptar comportaments més saludables, com fumar menys, beure menys alcohol i menjar millor, tot i fer menys exercici físic. A mesura que envelleixen, també mostren un major interès per la salut cerebral, fet que explicaria la presència de més dones en activitats comunitàries. A més, estan més motivades per sotmetre’s a proves per avaluar el seu rendiment cognitiu.
Tot i aquests comportaments més saludables, segons l’Enquesta de Salut de Catalunya (2018), les dones presenten una prevalença més alta de problemes crònics i discapacitats. Pel que fa a les demències, també es remarquen diferències de sexe i gènere. Diversos estudis apunten que les variacions genètiques, morfològiques i socials entre homes i dones influeixen en l’impacte i l’evolució de les demències, el quadre clínic, els factors de risc i la manera d’afrontar-les.
Els estudis sobre el rendiment cognitiu mostren millor funcionament de les habilitats verbals en dones i de les habilitats visoespacials en homes. No obstant això, no hi ha certeses absolutes en els resultats obtinguts en memòria. Algunes investigacions indiquen que les dones tenen una major resistència inicial al deteriorament cognitiu, probablement per l’efecte protector del cromosoma X en la malaltia d’Alzheimer. Tanmateix, a mesura que avancen cap a un diagnòstic de deteriorament cognitiu lleu i malaltia d’Alzheimer, les dones mostren una major vulnerabilitat.
Les dones tenen una prevalença més alta de la malaltia d’Alzheimer. Alguns estudis genètics mostren que les dones portadores del gen ApoE tenen més risc de desenvolupar aquesta malaltia. Altres investigacions suggereixen que les dones són més propenses a una acumulació anormal de proteïna tau al cervell i a una major càrrega de patologies vasculars, especialment després de la menopausa. En canvi, els homes tenen més probabilitats de patir demència vascular, demència per cossos de Lewy, malaltia de Parkinson o ELA.
En l’àmbit de la cura, sabem que les dones sovint assumeixen el rol de cuidadores, una tasca que impacta negativament en la seva salut física i mental. Segons dades de l’Alzheimer Disease International (2023), el 67% de les persones que cuiden persones amb demència són dones, dedicant 133.000 milions d’hores no remunerades a l’any. Aquest percentatge revela que la cura continua sent una responsabilitat femenina, amb la causa principal arrelada als estereotips de gènere, que es mantenen gairebé intactes i fan que moltes dones acabin assumint la cura dels malalts.
És clau conèixer aquesta realitat i de la interrelació entre sexe, gènere i demències, ja que només d’aquesta manera es podran dissenyar investigacions, estudis clínics i diagnòstics més adequats, així com intervencions educatives i terapèutiques amb persones diagnosticades i familiars que, per una banda, siguin més individualitzades i, per altra, més inclusives.
Article publicat, març 2025, al Diari El Jardí de Sant Gervasi